5 ideeën om een duurzamer evenement te organiseren

Evenementen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het milieu (overvloed aan afval, milieuonvriendelijk transport, etc.). Als organisator kunt u uw steentje bijdragen om de ecologische voetafdruk van uw evenementen zo veel mogelijk te verkleinen.

Hier zijn 5 manieren om de duurzaamheid van uw evenementen te verbeteren:

 •    Herbruikbare rietjes en bekers :
  Vervang uw wegwerpbekers door herbruikbare bekers! Het principe is heel simpel en bovendien duurzaam. Elke deelnemer betaalt statiegeld aan het begin van het evenement voor zijn/haar beker. Die beker wordt gedurende het hele evenement gebruikt, telkens wanneer men naar de bar gaat. Op het einde van het evenement, wordt de beker teruggeven in ruil voor een terugbetaling van het statiegeld. Dankzij dit systeem ontstaat er een grote vermindering in het aantal gebruikte bekers, en wordt de hoeveelheid afval beperkt. Verschillende ondernemingen verhuren herbruikbare bekers, zoals Rekwup en Ecocup. Naast herbruikbare bekers, kan je ook opteren voor biologisch afbreekbare of herbruikbare rietjes! Ze bestaan in verschillende formaten en verschillende materialen: papier, maïszetmeel, bamboe of roestvrij staal. Deze rietjes zijn te verkrijgen bij onder andere Kudzu, Popstraw en Clavie Packaging etc.
 •    Drank :
  Op vlak van drank, kies je best voor een samenwerking met lokale bedrijven. Op die manier kunt u zich concentreren op de aanbetaling en vermijd je verspilling van verse producten. Een goed voorbeeld van zo’n lokaal bedrijf is de start up Drink it Fresh. Zij bieden bevroren cocktails aan die gemaakt zijn van verse en 100% natuurlijke ingrediënten. Omdat deze cocktails in diepgevroren premixzakjes worden verkocht, zorgt dit ervoor dat er niets moet worden weggesmeten aan het einde van het evenement. Men ondervindt hier dus zowel voordelen voor het milieu als voor uw portemonnee.
 •    Voeding :
  Er zijn verschillende redenen om de voorkeur te geven aan lokale en seizoensgebonden gerechten. Zo steun je de lokale economie, beperk je je impact op het milieu (bv. minder vervuiling door transport), en bovendien zijn seizoensgebonden producten het lekkerst van smaak! Voorbeelden van lokale leveringsnetwerken zijn de Gemeenschapslandbouw (Community-Supported Culture CSA), of rechtstreeks van onze lokale boeren!
 •    Vervoer :
  Het vervoer van uw gasten naar uw evenement, zeker als die alleen rijden, zorgt voor vervuiling. Stimuleer daarom de deelnemers om te opteren voor minder vervuilende alternatieven; om gebruik te maken van het openbaar vervoer, of om te carpoolen bijvoorbeeld met behulp van het online platform CovEvent.
 •    Decor :
  Als u uw evenementenlocatie wilt versieren, overweeg dan om uw decors te ontwerpen met herbruikbare elementen en recyclebare materialen. Bedrijven als Konligo bieden herbruikbare constructies die in slechts 10 minuten kunnen worden opgezet. Naast het winnen van tijd, wordt er vermeden dat de decorstukken op het einde van het evenement worden afgebroken en zo vermijdt men onnodige verspilling!

1 laatste tip: vergeet niet om alle eco-verantwoorde acties die je ondernomen hebt, tijdens het evenement duidelijk te communiceren naar je gasten. Zo zullen zij bereid zijn actiever deel te nemen aan uw duurzame aanpak!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *