5 redenen om alcoholvrije cocktails op uw kaart te zetten

Het succes van niet-alcoholische dranken stijgt al enkele jaren. Na de opkomst van alcoholvrije bieren en wijnen is het nu de beurt aan mocktails (cocktails zonder alcohol) om hun intrede te maken en een heuse trend te worden. Overigens bieden alcoholvrije aperitieven een mooie hoeveelheid aan voordelen voor zowel horeca uitbaters als voor hun cliënteel.

Hier zijn 5 goede redenen om voor mocktails te kiezen:

  • Er is een groeiende vraag naar « alcoholvrij »

Uit een door Nielsen gepubliceerde studie waarin de 25 meest succesvolle voedselconsumptieproducten in Europa worden opgesomd, blijkt dat “nolo” -dranken (no or low alcohol) populairder zijn dan ooit bij de consument. Van de 7 aanwezige dranken in deze lijst zijn er namelijk maar liefst 5 niet-alcoholisch.

Bovendien is er keer op keer bewezen dat het percentage klanten dat alcohol consumeert in bars jaar na jaar afneemt. Vandaag de dag bestelt minder dan 1 op 2 klanten een alcoholische consumptie in een bar of restaurant. Dit hangt perfect samen met het feit dat er tussen 2017 en 2018 in Frankrijk een stijging van 30,5% in de verkoop van niet-alcoholische dranken werd waargenomen.

  • Het is gezond

Een van de hoofdredenen aangehaald door consumenten om een alcoholisch drankje te vervangen door de gelijknamige virgin versie is dat alcohol slecht is voor je gezondheid. Het is voor niemand verbazingwekkend dat alcohol mogelijks gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Slaapstoornissen, kanker, een verhoogd risico op verkeersongevallen, gewichtsproblemen en negatieve gevolgen op professioneel- en gezinsniveau zijn slechts een paar voorbeelden van alcohol gerelateerde gezondheidsrisico’s. Alcohol is duidelijk niet onze beste vriend op vlak van gezondheid.

Om de Belgische bevolking bewust te maken van het gevaar van alcohol organiseert de Stichting tegen Kanker elk jaar in februari « Tournée Minérale ». Gedurende de hele maand mag men geen druppel alcohol consumeren. Jaarlijks nemen 1 op 5 Belgen deel aan dit initiatief, waarvan er bovendien 8 op 10 zich eraan houden. Hieruit blijkt duidelijk de wil van onze medeburgers om hun alcoholgebruik te verminderen. UGent deed een onderzoek bij de deelnemers om het effect van Tournée Minérale te achterhalen. De resultaten tonen aan dat de deelnemers 6 maanden na hun deelname gemiddeld twee glazen minder alcohol per week consumeren in vergelijking met de situatie ervoor. Bovendien ervaren veel deelnemers dat de mineraaltour hen een betere slaapkwaliteit, meer energie, gewichtsverlies of een algemeen gevoel van meer welzijn biedt.

Dat er goede redenen zijn om geen alcohol te drinken, is duidelijk. Mensen voelen zich steeds meer verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid en zijn zich bewust zijn van de schade van alcohol op hun eigen welzijn. Het is dus niet verwonderlijk dat steeds meer mensen opteren voor niet-alcoholische alternatieven.

  • Het is trendy

Hoewel momenteel de meeste mensen ervan uitgaan dat vooral vrouwelijke consumenten zich aangetrokken voelen tot dit soort drank, constateren we dat in Frankrijk bijna 75% van de mensen al minstens één keer een mocktail heeft geconsumeerd.

In de horeca stellen we vast dat er steeds meer bars en restaurants overtuigd zijn van het succes van alcoholvrije cocktails en deze trend willen opvolgen. Zo zagen we op de prestigieuze show « Paris Cocktail Week 2020 » de uitzonderlijke aanwezigheid van een alcoholvrije bar te midden van de vele stands gewijd aan sterke dranken.

  • Het is winstgevend

Ook vanuit een financieel perspectief moet het aandeel van niet-alcoholische dranken door restauranthouders en barbezitters in acht worden genomen. Het vertegenwoordigt inmiddels gemiddeld bijna 20% van hun omzet. Bovendien is dit percentage de laatste jaren alleen maar gestegen, evenredig met het succes van dit type drank.

Wat betreft alcoholvrije cocktails, zijn ze ongetwijfeld zeer voordelig voor handelaars. Enerzijds dankzij hun lage kostprijs en anderzijds vanwege hun relatief hoge verkoopprijs, onder meer gecreëerd dankzij de hoge toegevoegde waarde van een cocktail in vergelijking met een klassiek frisdrank. Een cocktail heeft een natuurlijke en gezonde connotatie, terwijl een traditioneel frisdrank eerder gelinkt wordt aan het negatieve beeld van een drank die schadelijk is voor de gezondheid.

Wat betreft het verschil in marge tussen een alcoholische cocktail en een mocktail: de alcoholvrije versie is vaak voordeliger aangezien het verschil in de à la carte prijs vaak niet voldoende is om de kosten te compenseren van de aankoop van alcohol bij de alcoholische versie.

  • Verbeelding is de enige drempel

Vóór de komst van mocktails, waren klanten die een niet-alcoholisch drankje willen bestellen op restaurant in de minderheid. Deze werden vaak gedwongen om te kiezen tussen water of industriële frisdranken die veel suikers bevatten. Door dit onaantrekkelijke aanbod aan niet-alcoholische dranken was het niet ongebruikelijk om gefrustreerde en ontevreden consumenten over de vloer te krijgen. Dankzij de mocktail ondervinden we een kleine revolutie op het gebied van smaken die een geliefd alcoholvrij alternatief biedt voor de consument. De mocktail biedt oneindig veel mogelijkheden dankzij een onuitputtelijke reeks ingrediënten die naar wens en zonder enige limiet kunnen worden gecombineerd. Desondanks is er één enkele beperking; de verbeeldingskracht van de barmannen.

Zo is het mogelijk om pompelmoes te combineren met tijm, of basilicum met hibiscusbloem, te experimenteren met lavendel, citroengras of chili, maar ook om de presentatie af te werken met fruitstukjes of zelfs bloemenwater voor de geur. Het is op zich al een ware kunst om steeds meer mengsels voor te stellen en steeds ongebruikelijkere ingrediënten te durven combineren. Met andere woorden, niets is onmogelijk en dat is het mooie en unieke aan de mocktail.

Tot slot, hoewel het woord mocktail afkomstig is van het Engelse « mock » wat zich vertaalt als imitatie of bedrog, heeft deze alcoholvrije versie absoluut niets mee van een schijnvertoning! Integendeel, naast zijn economische kwaliteiten, is het een drankje waarmee je de verfijning en smaak van de cocktail volledig kunt behouden terwijl de negatieve effecten van alcohol hier niet van toepassing zijn.

U hoeft dus nog maar één ding te doen: de alcoholvrije cocktail veroveren!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *